Paragrafen

Paragraaf Weerstandsvermogen

Kengetallen

Realisatie

Begroting

Realisatie

2019

2020

2020

1a. Netto schuldquote

110,5%

108,9%

94,9%

1b. Netto schuldquote gecorr. voor alle verstrekte leningen

103,4%

102,7%

89,9%

2.   Solvabiliteitsratio

25,8%

24,8%

25,4%

3.   Grondexploitatie

15,0%

14,9%

14,3%

4.   Structurele exploitatieruimte

-1,8%

-6,8%

3,2%

5.   Gemeentelijke belastingcapaciteit

103,3%

101,4%

101,4%

Hieronder worden de definities van en toelichtingen op de afzonderlijke kengetallen beschreven. Deze definities zijn nodig, opdat iedere gemeente de kengetallen op dezelfde wijze berekent en de kengetallen over verschillende jaren en ook tussen gemeenten vergelijkbaar zijn.

Netto schuldquote

De netto schuld weerspiegelt het niveau van de schuldenlast van de mede overheid ten opzichte van de eigen middelen. De netto schuldquote geeft een indicatie van de druk van de rentelasten en de aflossingen op de exploitatie. De afgelopen jaren zien wij een steeds verder dalende nettoschuldquote. Ook in 2020 is substantiële daling onder andere door de netto stand van de grondexploitaties, de aflossingen van leningen aan derden.
In 2020 is de verdere daling gunstig beïnvloed door de toename van het begrotingstotaal als gevolg van de extra corona uitgaven. De dalende quote is wel structureel. De komende drie jaar kan er een stijging zijn door de investeringen in de lopende grondexploitaties, maar dit tijdelijk van aard.

Netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen

De netto schuldquote wordt berekend in- of exclusief doorgeleende gelden. Omdat er onzekerheid is of deze leningen wel allemaal terug worden betaald, is het verstandig om dit onderscheid te maken. Op die manier wordt dit risico in beeld gebracht.
De toelichting op de netto schuldquote gecorrigeerd voor de doorgeleende gelden is identiek aan de netto schuldquote behalve dat onder de financiële activa ook alle verstrekte leningen vallen (conform art. 36 lid b en c). Zie onderbouwing netto schuldquote.

De solvabiliteitsratio

Deze indicator geeft inzicht in de mate waarin de decentrale overheid in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Onder de solvabiliteitsratio wordt verstaan het eigen vermogen als percentage van het totale balanstotaal. Het eigen vermogen van een gemeente bestaat conform art. 42 BBV uit de algemene reserve, de bestemmingsreserves en het resultaat uit het overzicht van baten en lasten.
De Solvabiliteitsratio blijft boven het geadviseerde minimale uitgangspunt van 20%. De beweging in de ratio hangt in belangrijke mate samen met de grondexploitaties en de investeringen in de openbare ruimte.

Kengetal Grondexploitatie

Het kengetal Grondexploitatie blijft de komende jaren schommelen rond de 15%. Dit is het gevolg van de investeringen en verkopen in de grondexploitaties Hasselt om de Weede en Zevenhont Oost. Op langere termijn (2025) kan het kengetal dalen richting 10%. Hiermee samenhangend zal daalt dan ook de schuldquote.

Structurele exploitatieruimte

De resultaten van de jaarrekeningen uit de afgelopen jaren laten een duidelijke stabiele lijn zien met betrekking tot de exploitatieruimte. De komende jaren wordt op basis van de huidige prognoses in de komende jaren geen positieve exploitatieruimte verwacht.

Belastingcapaciteit: Woonlasten meerpersoonshuishouden als kengetal voor gemeenten

De ruimte die een gemeente heeft om zijn belastingen te verhogen, wordt vaak gerelateerd aan de totale woonlasten. Het Coelo publiceert ieder jaar deze lasten in de Atlas van de lokale lasten. Onder de woonlasten wordt verstaan de OZB, de rioolheffing en reinigingsheffing voor een woning met gemiddelde waarde in die gemeente.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 15:44:15 met de export van 06/14/2021 15:35:37